Acrata

De Russische revolutie, gewurgd door de bolsjevieken

of het failliet van de autoritaire visie op de sociale revolutie

« De avond van 25 september 1919 werd op het assemblee van het partijcomité van de Moskouse bolsjewieken de kwestie rond de in te zetten middelen tegen het volk in opstand besproken. De leiders van de bolsjewieken spraken zich unaniem ten voordele van de meest extreme middelen tegen de in opstand gekomen arbeiders, boeren, rode soldaten, anarchisten en links-revolutionaire socialisten uit. Ze beogen om met massafusillades een noodtoestand in Moskou in te stellen. De plannen van de bolsjewieken werden echter verijdeld.
Op het moment van de stemming en de aanname van deze maatregelen tegen het volk doen de partizanen-revolutionaire opstandigen het gebouw van het Moskouse communistisch-bolsjewistisch partijcomité ontploffen. De overblijfselen van dit gebouw zijn de terechte eeuwige rustplaats voor de vertegenwoordigers van deze uiterst bloedige reactionaire partij van bolsjewieken en commissarissen.

Dit is de wraak van de partizanen-revolutionaire opstandigen op de “tchekisten” en de “commissarissen” voor de tienduizenden gefusilleerde boeren, arbeiders en leden van de arbeidsintelligentsia, voor het verraad van de Mahknovisten uit Oekraïne, voor de executies en arrestaties van anarchisten, voor de ontbinding van hun groepen en federaties in alle steden en dorpen en voor de sluiting van hun kranten en publicaties.»

Op het moment dat de autoritairen hun conferenties, discussies en herdenken houden om de 100-ste verjaardag van de staatsgreep van 1917 door de bolsjewieken te vieren, waarmee pogen ze het blazoen van de dictators, bloeddorstige vijanden van de revolutionaire zelforganisatie en vrijheid op smukken en het autoritaire concept van de sociale revolutie nieuw leven in te blazen – Zo totaal en definitief de lange geschiedenis van verschrikkingen en het begraven van de ware revolutie door hun volgelingen en commissarissen miskend – stellen wij dan ook voor om een blik op het verleden te werpen.
Maar dit is een totaal andere blik. Een blik die probeert het panorama van de gebeurtenissen van 1917 en de daaropvolgende jaren m.b.t de revolutionaire aspiraties van de boeren en arbeiders, de totale omwenteling waarvoor ze allen vochten en het terrorisme van de bolsjewieken en de “witten” waar ze tegen opbotsten af te tasten.
Vele revoltes en opstanden, in steden, bossen, militaire basissen, fabrieken en het platteland hebben in deze revolutionaire jaren gestreden tegen de bouw van een bolsjewistische staat, de wurger van elke poging die zich definitief wou ontdoen van alle onderdrukking en uitbuiting.
Terugkomen op deze jaren kan ons een zekere helderheid brengen ten opzichte van de autoritaire visie op de revolutie, het failliet van een statelijk perspectief ten einde de samenleving te transformeren, de gevaren van “verenigde fronten” met aanhangers van een nieuwe staat – zowel socialistisch, communistisch als proletarisch.

Presentatie en debat, gevolgd door een drink ter herdenking van de revolutionaire Fanny Kaplan, die na jaren in katorga te Sibérie en de constatering van de totalitaire omwenteling van de gebeurtenissen onder de invloed van de bolsjewieken, in 1918 probeert een einde te maken aan het leven van Lenin.

Information

This entry was posted on 20/10/2017 by in Uncategorized.