Acrata

Wat zijn de mechanismen achter macht, en hoe kunnen we ons ertegen organiseren?

Donderdag 23 juni om 19U30

/ Discussie /

Met deze discussie wil ik proberen beter te begrijpen wat macht is, door welke mechanismen het steeds opnieuw verschijnt, en hoe we ons kunnen organiseren om dit te kunnen vermijden.
Een algemeen mechanisme is de evolutie van coördinatie naar het verschijnen van een controller,  waarbij er een hoger systeem ontstaat die zijn eigen doelen heeft. Dit kan bv een organisatie zijn die niet meer onze doelen dient, maar doel op zich wordt en zichzelf in stand houdt, of een idee fixe die jou controleert, ipv jij die je ideeën controleert. Dit is waar Stirner tegen tekeer gaat. Dat kan ook gaan over de maatschappij, die een eigen leven, mentaliteit heeft, verschillend van de individuen waaruit het bestaat, zoals Victor Serge neerpent.
We willen als anarchisten niet zomaar als een passief object meegesleept worden door de gang van zaken, we willen controle hebben over ons leven. Dus we willen een invloed hebben op de wereld rondom ons, right? Maar wat is juist het verschil tussen invloed en macht, behalve een verschil in succes? Hoe verschillen we juist van krachten die de wereld voor ons willen bepalen? Wat bedoelen we dus juist met macht en dominantie? Met welke relatie tegenover de wereld hebben we problemen, en welke stellen we voor? Wat betekent macht in deze veranderende wereld, waarbij macht niet langer noodzakelijk centraal is?
Ik leg enkele anarchistische methoden van coördinatie uit, en generaliseer ze naar algemene systeemconcepten. Wat is de link tussen anarchistische ideeën als zelf-organisatie, directe actie, propaganda van de daad, informele organisatie, diversity of tactics, opstand, revolutie, coherentie van denken en doen, en concepten als stigmergie, positieve feedback, the butterfly effect, variatie en selectie? En wat wil dat allemaal zeggen?
Ik haal ondermeer inspiratie haal uit systeemtheorie. Er is in het lokaal een tekst beschikbaar die verschillende van bovenstaande concepten uitlegt. Je kan de tekst lezen als voorbereiding op de discussie, om een aantal ideeën al beter te begrijpen. De tekst en de discussie is in het Engels ( of in het Nederlands als blijkt dat iedereen dat begrijpt).

Information

This entry was posted on 14/06/2016 by in nederlands.