Acrata

De kwestie van opstand

Donderdag 30 juni om 19U30

/ Discussie /

Nog in de laatste jaren hebben meerdere sociale uitbarstingen de revolte tot op een punt gebracht waar de perspectieven omgegooid worden en waar alles mogelijk lijkt. (Denk maar aan november 2005 in Frankrijk of aan december 2008 in Griekenland). Tijdens zulke momenten is de vraag niet langer hoe de revolte levende te houden – ze is wijdverspreid en verhevigt – maar hoe de aangevatte omverwerping van de autoritaire wereld te versnellen, zowel in de breedte als in de diepte. Wetende dat de macht geen vijand is die pal tegenover ons staat… Wetende dat de subversie van de gevestigde verhoudingen niet overeenstemt met de mythe van de ‘Grote Avond’… Wat zou een groep vastbesliste mensen kunnen doen in zulke situatie ?
Het gaat er niet om een schema op te stellen over wat het insurrectionele proces zou moeten zijn, maar eerder om ons voor te stellen, in de context waarin we ons bevinden, wat de bepalende omstandigheden voor de ontketening ervan zouden zijn. Om ons er op voor te bereiden ; om niet verward en ontwapend komen te staan tegenover het onverwachte van een woedeuitbarsting die vroeg of laat onder onze voeten zou kunnen ontploffen.

Voorstelletje om een tekst te lezen voor de discussie :
De brandende revolte van november 2005 in Frankrijk en de insurrectionele hypothese. (A Corps Perdu, nummer 3, 2010). Deze tekst en andere schrijfsel over hetzelfde onderwerp zijn beschikbaar in het lokaal.

Information

This entry was posted on 14/06/2016 by in nederlands.