Acrata

Camerabewaking in Brussel

Donderdag 20 november om 19U30
Discussie

Sinds een tiental jaren wordt de camerabewaking in de straten van Brussel alsmaar uitgebreid. Naast de privé-camera’s die de commerciële ruimtes en de villa’s van de rijken overspoelen, werken gemeentes en politiediensten samen om talrijke camera’s op de grote wegen, de pleinen en overal waar vele mensen voorbijkomen te plaatsen.
Het discours van de flikken en de verkozenen wil zowel de brave burgers geruststellen als dreigend overkomen bij degenen die de heersende orde niet aanvaarden, of gewoon simpelweg bij de ‘ongewensten’, degenen die niet passen in het plaatje van het huidige ‘stadsproject’. De camera’s maken deel uit van de meer algemene poging om Brussel te pacificeren, de stad aantrekkelijk te maken voor de Europese instellingen, de investeerders en hun kantoren, de hotels en luxewinkels enzovoort. Dus een zoveelste poging om de sociale controle te versterken en de hogere klassen te dienen.
Voorbij de fantasieën die de staat koestert over een totale controle, hoe zit het met de werkelijkheid op het terrein? Waar concentreren de elektronische ogen van de macht zich? Wat zijn die zogenaamd ‘intelligente’ camera’s? Welke plannen hebben de autoriteiten voor de toekomst?

Information

This entry was posted on 05/11/2014 by in nederlands.