Acrata

Onzin! – Waanzin, psychiatrie en de strijd tegen alle gevangenissen

Donderdag 27 februari om 19U30

Discussie

Vuur voor alle gevangenissen!”, je schreeuwt deze slogan nog maar net of er komen alle boze stemmen op (en soms ook kleine stemmetjes in onze eigen hoofden) die antwoorden: “En de verkrachters? De moordenaars? De pedofielen? De psychopaten? De kannibalen? Enzovoort…”

Om te kunnen antwoorden op deze vragen zouden we misschien moeten beginnen met te begrijpen waar ze vandaan komen (waarom heeft men het altijd zo hardnekkig over situaties die slechts een extreem klein deel van de gevangenen betreffen?). En daarvoor zouden we misschien moeten beginnen met ons wat ernstiger te interesseren voor de waanzin en vervolgens voor de werking van de gerechtelijke psychiatrie in België. Dat zijn de twee wegen die tijdens deze discussie zullen verkend worden.

Onzin, snoer de gekken de mond!” beginnen de ongelukkige voorstanders van het veiligheidsapparaat te schreeuwen. Voor we deze gemenerikken dwingen om elke steen die we vernietigd hebben door te slikken kunnen we ons al afvragen wat we kunnen leren van de waanzin voor de strijd tegen de gevangenissen, voor onze opvatting van het menselijke wezen en tenslotte voor ons idee van ontvoogding.

Een korte uiteenzetting gevolgd door een lange discussie.

 

folie2

Information

This entry was posted on 07/02/2014 by in nederlands.