Acrata

¡GARI!

Donderdag 16 januari om 19U30

Documentaire en discussie over de Groupes d’Action Révolutionnaires Internationalistes

 

“Mei 1974. De GARI schieten in actie met de kidnapping van Angel Baltasar Suarez, directeur van de Banco de Bilbao in Parijs, en gaan verder met een reeks aanslagen tegen de economische belangen van Spanje en de vertegenwoordigingen van het franquisme. Er bestaan geen twijfel over de bedoeling: de vrijlating eisen van de gevangenen van de ex-MIL (Movimiento Ibérico de Liberación).  Twee daarvan riskeren immers de doodstraf door garrot zoals twee maanden daarvoor hun strijdmakker Salvador Puig Antich terechtgesteld werd.

De GARI waren vooral een coördinatie van autonome groepen en individuen van de libertaire beweging in Frankrijk voor wie de klassieke solidariteitsbetuigingen niet volstonden om de doodstraffen te verhinderen. In de loop van de zomer 1974 beslist de coördinatie om zich te ontbinden, maar de aanhoudingen van bepaalde strijdmakkers, de solidariteit met de beklaagden en de processen (in 1981) gaan het “mediatieke leven” van de GARI met meerdere jaren verlengen.”

(Achterflap van het boek Les GARI – 1974: la solidarité en actes, CRAS, Toulouse, 2013)

 

De documentaire, in het Frans, over de GARI (1u20, uitgekomen in 2013) werd gemaakt door Nicolas Réglat. Na de documentaire zouden we willen proberen om een discussie te openen over de activiteit van de GARI en meer algemeen over de autonome actiegroepen en de revolutionaire solidariteit.

Om wat dieper in te gaan op deze periode en meer bepaald op de activiteit van de MIL, de autonome groepen en de GARI, raden we ondermeer de volgende publicaties aan:

 

Brochures :

Rapto en Paris (1974)

Dossier “GARI” (1975)

Chronologie étoffée et documentée du MIL (1967-1974)

Boeken:

Telesforo Tajuelo, MIL, Puig Antich y los GARI – 1969/1976 Ruedo Iberico

Jean-Claude Duhourcq et Antoine Madrigal, Mouvement ibérique de libération, mémoires de rebelles, CRAS, Toulouse, 2007

Tiburcio Ariza & François Coudray Les GARI – 1974: la solidarité en actes, CRAS, Toulouse, 2013

 

grupo-1-de-mayo_2

Information

This entry was posted on 03/01/2014 by in nederlands.