Acrata

En dat de oude wereld crepeert!

Donderdag 23 januari om 19U30

Discussie

 

Albert Libertad en de anarchistische beweging in Parijs en omstreken aan het begin van de 20ste eeuw

Naar aanleiding van een nieuw boek in het Frans, Albert Libertad, Et que crève le vieux monde! bij Mutines Séditions zullen kameraden komen spreken over het leven van Albert Libertad en de activiteiten van de anarchisten in de zogemaande Belle Epoque, van de causeries populaires over de uitgave van de krant l’anarchie tot de gevechten en agitatie in de Parijse straten.

 

“Als je redelijk banaal denkt dat Libertad een adept van het Ik was in de Belle Epoque, dan zal dit boek je niet interesseren. Wat doet het er immers toe om te begrijpen waarom de nieuwe kracht van het anarchisme in die tijd volgens hem eigenlijk “de eindelijke fusie van de communistische stroming en de individualistische stroming” was?

Als je denkt dat je er genoeg over weet om Libertad bij zijn Causeries populaires en vlammende teksten van de krant l’anarchie te laten, dan zal je er weinig belang aan hechten om in de omvang van de agitatie te duiken die hij samen met zijn kameraden voerde tijdens de straatgevechten met de nationalisten, antisemieten, tijdens de antiklerikale betogingen, ter gelegenheid van een meeting van werklozen, tijdens de insurrectionele staking van Draveil-Vigneux of… tijdens het carnaval van Parijs.

In elk geval, nu de virtuele consumptie van meningen alsmaar meer aanhangers blijkt te vinden, zou het doornemen van wat subversieve ideeën op papier misschien wat lastig kunnen lijken voor de minder nieuwsgierigen. Maar de anderen zullen misschien enthousiast worden wanneer ze ontdekken hoe Libertad de affiniteit verdedigde tegen de politiek, het individu tegen de herders en de kuddes, of wanneer ze te weten komen dat hij zijn krukken niet alleen regelmatig tegen het flikkengebroed gebruikte, maar ook om “het gezicht van de rode jezuïet in te slaan”, de autoritaire socialisten met andere woorden.”

 (Een stukje van de achterflap van het boek)

322px-Albert_libertad

Information

This entry was posted on 03/01/2014 by in nederlands.