Acrata

Tweede golf van huiszoekingen in het kader van ‘operatie as’

Ter herinnering: in de vroege ochtend van 22 mei 2013 voerde de federale politie een eerste golf van huiszoekingen uit op adressen waar anarchisten en anti-autoritairen wonen. Ook de anarchistische bibliotheek Acrata werd doorzocht. 11 personen werden aangehouden en meegenomen naar de kantoren van de federale politie, alvorens vrijgelaten te worden, zonder voor de onderzoeksrechter te moeten verschijnen.
In het kader van dit onderzoek dat gevoerd wordt door de onderzoeksrechter Isabelle Panou en gedoopt werd als ‘operatie as’ zijn dit de beschuldigingen: lidmaatschap van een terroristische organisatie, misdadige vereniging en vrijwillige brandstichting. Uit de ondervragingen is gebleken dat het onderzoek betrekking heeft op strijden, revoltes en activiteiten die plaatsvonden tussen 2008 en vandaag. Met name strijden tegen de gevangenis, de bouw van een nieuw gesloten centrum in Steenokkerzeel, het openbaar vervoer (MIVB), de Europese Instellingen en de eurocraten, de bouw van een interregionaal openbaar vervoersnetwerk (RER) in Brussel, de NATO, de uitwijzingsmachine, huisdeurwaarders en de bouw van een maxi-gevangenis in Brussel. Worden ook gebrandmerkt: publicaties als Buiten Dienst en meer algemeen geschriften, affiches etc. die verdeeld worden door anarchisten en anti-autoritairen.
Deze woensdag 25 september 2013 ging de onderzoeksrechter er opnieuw tegenaan met een beval voor vijf huiszoekingen tussen Brussel, Leuven en Gent. Rond 6 uur ‘s ochtends nam de antiterroristische afdeling van de federale politie informatica (lap-tops, harde schijven, usb-sticks), adressenboekjes, brochures, pamfletten, affiches en persoonlijke documenten… in beslag. Op drie van de vijf adressen was de betrokken persoon niet aanwezig; drie andere personen werden meegenomen voor ondervraging en vrijgelaten na enkele uren, nadat ze elke medewerking aan de ondervragingen geweigerd hadden.28 september 2013

 

cameras

Information

This entry was posted on 01/10/2013 by in nederlands.