Acrata

De Commune van Parijs van 1871

Donderdag 23 mei om 19U30

Discussie

Op 18 maart 1871 kwam de Parijse bevolking, ontnuchterd na twintig jaar Keizerrijk en acht maanden van Pruisisch beleg, op straat om te voorkomen dat haar kanonnen gestolen werden. De regering ontvlucht Parijs, er breekt opstand uit. Een week lang zullen de Parijzenaars meesters van hun eigen lot zijn.

Maar vanaf 26 maart aanvaarden ze om nieuwe vertegenwoordigers te verkiezen: de officiële Commune wordt geboren. Die zal 2 maanden duren tot aan de Semaine Sanglante (Bloedige week).

Op 21 mei ‘s avonds dringt het regeringsgetrouwe leger van Versailles Parijs binnen. Ze verkondigen al dat de stad op 24 uur zal ingenomen zijn… Maar het zal de Versaillanen een week van verbeten gevechten kosten om de opstand in Parijs te breken en de opstandelingen te massacreren. Bevrijd van hun regering vechten vele opstandelingen door tot de dood.

We nodigen jullie uit om te komen discussiëren over deze enkele weken van strijd, over de context waarin ze plaatsvonden, over het verloop van de gebeurtenissen met haar successen en pijnlijke mislukkingen tot aan de vreselijke repressie die erop volgde. En vooral, uiteraard, over de lessen en bijdrages die dat moment van strijd nog kan geven aan onze gevechten van vandaag.

commune2

Information

This entry was posted on 02/05/2013 by in nederlands.