Acrata

La Patagonia Rebelde

Donderdag 11 april om 19U30

Film (1974 – Héctor Olivera – Argentinië)

Deze film vertelt het verhaal van de revoltes van de landarbeiders in het uiterste zuiden van Argentinië en de wrede repressie die hen trof tussen 1920 en 1921.

In die tijd deed de daling van de internationale wolprijzen en het verlies van afzetmarkten voor rundvlees afbreuk aan de rentabiliteit van de business van de grootgrondbezitters en handelaars van het zuiden van Patagonië. De logische gevolgen waren werkloosheid en verslechtering van de levensomstandigheden van de landarbeiders. De lokale secties van de FORA (Federacion Obrera Regional Argentina) die erg beïnvloed werden door de anarchisten, beslisten om een campagne te voeren onder de boeren, houthakkers en andere loonarbeiders. Maar het antwoord van de grootgrondbezitters was hevig : ontslagen, geweld, bedreigingen.

De nationale regering besliste om het 10de Cavalerie-regiment te sturen dat onder bevel stond van luitenant-kolonel Hector Varela om orde op zaken te stellen. De repressie kende geen limieten. Varela bevool massa-executies, verplichtte de slachtoffers om eerst hun eigen graven te delven, sloot stakers op in loodsen om die daarna in brand te steken. De anarchisten klaagden de moord op 1500 mensen aan, officiële cijfers zijn er nooit gekomen. Varela heeft wel geen promotie gekregen en de president Yrigoyen koos ervoor om er het zwijgen toe te doen. Evenwel, op 27 januari 1923, doodde de anarchist Kurt Wilckens kolonel Varela op de drempel van zijn woonst. Wilckens werd enkele maanden later in zijn cel door een cipier vermoord.

patagonia rebelde II

Information

This entry was posted on 03/04/2013 by in nederlands.