Acrata

The life of Emma Goldman

Donderdag 21 februari om 19U30

Documentaire (VS, 2004)

Deze documentaire geeft een beeld van het onstuimige leven van de anarchiste Emma Goldman doorheen tijdsdocumenten en fragmenten, besproken en bediscussieerd door verschillende mensen die banden hebben met haar en haar ideeën (haar biograaf, een Russische dichter,… ).

Emma Goldman werd geboren in 1869 in een joodse familie in Litouwen. Tijdens een periode van repressie na de moord op tsaar Alexander II verhuist ze met haar familie naar Sint-Petersburg op dertienjarige leeftijd. Omwille van de economische crisis kon ze niet langer naar school gaan en moest gaan werken in een fabriek. Daar maakte ze kennis met revolutionaire ideeën. Ze vluchtte naar de Verenigde Staten met een halfzus omdat ze haar vader niet wilde toelaten haar uit te huwelijken op 15-jarige leeftijd.

De ophanging van vier anarchisten na de rellen van Haymarket in Chicago deed de jonge Emma Goldman aansluiten bij de anarchistische beweging. Ze vertrok naar New York waar ze Alexander Berkman ontmoette met wie ze samen één van de krachtigste voorvechters van de anarchistische beweging in de Verenigde Staten van die periode zou worden. Haar steun voor de moordpoging van Berkman op de industrieel Henry Clay Frick maakte haar nog minder geliefd bij de autoriteiten. Berkman belandde lange jaren in de gevangenis.

Op 10 september 1901 werd ze samen met negen anderen aangehouden op beschuldiging van deelname aan het moordcomplot op president William McKinley. De anarchist Léon Czolgosz had de president enkele dagen daarvoor doodgeschoten. In 1906 lanceerde Goldman het anarchistische tijdschrift Mother Earth dat een redelijk wijde verspreiding zou kennen. Op 11 februari 1916 werd ze aangehouden en opnieuw gevangengezet omdat ze informatie verspreidde over contraceptie. Ze voerde inderdaad meerdere campagnes voor contraceptie en de vrouwenemancipatie.

In 1917 werd ze voor een derde maal opgesloten. Goldman had geageerd tegen de recruteringscampagnes voor de Eerste Wereldoorlog. Ze bleef twee jaar opgesloten en werd daarna uitgewezen naar Rusland.

Bij haar aankomst in Rusland was Goldman bereid om de bolsjevieken te steunen ondanks de kloof die er gaapt tussen de anarchisten en de staatscommunisten. Maar de politieke repressie, de bureaucratie en de dwangarbeid in Rusland brachten haar ertoe om My Desillusion in Russia en My further Desillusion in Russia te schrijven. In 1936 trok ze naar Spanje om de revolutie te steunen en te vechten tegen de fascisten.

Ze stierf in Toronto in 1940 en werd begraven in Chicago.

emma_goldman2

Information

This entry was posted on 02/02/2013 by in nederlands.