Acrata

Incognito – Ervaringen die de identificatie tarten

Donderdag 10 januari om 19U30

Boekvoorstelling & discussie

Naar aanleiding van de Franstalige versie van het boek ‘Incognito’ en de tour die twee kameraden organiseren om te discussiëren over clandestiniteit.

Dit kleine boekje bestaat uit autobiografiische verhalen die zich afspelen van begin jaren ‘70 tot begin jaren 2000. Het brenfgt redelijk uiteenlopende situaties bij elkaar waarin de auteurs hun identiteit hebben moeten uitvagen – of alleszins zo onherkenbaar mogelijk moesten maken.

In dit boek wordt clandestiniteit niet behandeld als een superieure etape in het revolutionaire parcours, maar daarentegen als een mogelijkheid die vaak ook een noodzaak wordt. Dag na dag, hier en elders, worden vele individuen verplicht om hun banden, de plaatsen en de mensen waarvan ze houden, achter te laten om te ontkomen aan repressie, of simpelweg om een beetje verderop te proberen overleven aan de ellende.

De ervaringen die deze verhalen uiteenzetten werpen dan ook duizend vragen op: hoe van clandestiniteit (begrepen als verzets- en overlevingsmethode van de onderdrukten overal ter wereld) een middel maken dat zich niet tegen onszelf keert en ons beetje bij beetje vermorzelt? Als de muren die ons opsluiten en waaraan we zouden willen ontsnappen die van een kamp of een gevangenis zijn, hoe dan omgaan met de minder tastbare muren van het verlies van je identiteit?

Of nog. Hoe ons organiseren tegenover de repressie met de eventualiteit van onderduiken in het achterhoofd? Hoe blijven doorvechten buiten je eigen strijdcontext en zonder verlamd te worden door je clandestiene condititie? Hoe rijm je subversieve agitatie, discretie en geografische of sociale afzondering? Enzovoort. Kortom, hoe de paradox oplossen van de identificatie te tarten en tegelijkertijd jezelf te blijven?

Dit boek is beschikbaar, in het Frans en het Nederlands, in het lokaal. (3 euro)

Incognito

Information

This entry was posted on 03/01/2013 by in nederlands.