Acrata

De keuze voor de opstand?

Donderdag 29 november om 19U30

Een boek van Alfredo M. Bonnano

Dit boek*, dat onlangs in het Frans verscheen onder de titel ‘Qui a peur de l’insurrection?’ brengt een tiental teksten van Alfredo M. Bonnano samen over opstand en de ‘insurrectionele methode’, met andere woorden, over hoe te handelen om breukmomenten te creëren of ertoe bij te dragen. Deze teksten komen voort uit een lang parcours van denken en doen en bieden uitdiepingen aan over affiniteit, informele organisatie, projectualiteit en diffuse aanval.

Uit de inleiding tot de Franse versie:

“Het idylische en romantische beeld van de opstand met haar barricades, haar gewapende volk, haar vlaggen en haar wolkenloze hemels maakt zeker deel uit van de mythes die we moeten vernietigen. De dingen zijn niet zo en zullen dat waarschijnlijk ook nooit meer zijn. De sociale conflictualiteit vandaag is verward, maar soms erg razend; wanhopig, maar vaak erg vernietigend; verspreid, maar tegelijkertijd wordt ze voortdurend ingehaald door de vervreemding. Maar het is in die context, in deze omgeving die alsmaar meer vergiftigd, gecontroleerd en gestructureerd is door de overheersing en haar technologieën; het is met deze alsmaar meer vervreemde en verminkte bevolking die alsmaar minder manieren heeft om zich uit te drukken en te dialogeren, dat we die insurrectionele projectualiteiten moeten ontwikkelen. En dat zonder enige garantie op succes.

Maar elke poging heeft gevolgen die ver voorbij het zichtbare en tastbare gaan. Het gaat er niet om een nieuwe mythe leven in te blazen, maar om ervaringen van zelforganisatie en aanval naar voren te schuiven, van individuen die in opstand komen tegen de macht, voorbij de tijd en ruimte van de overheersing – in het hart, het lichaam en de geest van de mensen. Alleen zo’n ervaringen laten ons toe op de praktijk van de vrijheid te hopen – of beter, die mogelijk te maken.

Het insurrectionele project nodigt ons uit om ons te ontdoen van één van die grote mythes die de sociale transformatie reduceert tot een kwantitatieve kwestie. De revolutionaire actie situeert zich op een ander veld, op dat van de kwaliteit. Het gaat over de boog te spannen naar insurrectionele breuken die deze kwaliteit zullen doen opkomen en doordringen in de werkelijkheid van de overheersing.”

 

* In het Nederlands verscheen het enkele jaren geleden onder de titel “De keuze voor de opstand”

Information

This entry was posted on 06/11/2012 by in nederlands.