Acrata

De gevangenis binnen de gevangenis: de isolatiemodule in Brugge

Vertoning van kortfilm en discussie
Zaterdag 3 december, 17u

In juni 2008, drie jaar geleden, opent de hoge veiligheidssectie in de gevangenis van Brugge. Het is een antwoord van de Staat op de vele rebellieën,  ontsnappingen en rellen die menig hart in vuur en vlam zetten, zowel binnen als buiten de gevangenis. De isolatiemodule: tien individuele cellen die het strikte minimum bevatten, twee cachotten, een 40-tal cipiers en de ‘witte jassen’ – dokter, psychiater, psycholoog, verplegers. Het doel: weerspannige gevangenen breken. Deels door het opleggen van een zeer strikt regime, met fysieke en mentale folter, deels door het toedienen van legale drugs en injecties. Ze worden er enkele maanden tot een jaar, of zelfs langer opgesloten om de rebelse geest te breken, het juiste pad, het goede gedrag te doen slikken. Zo willen ze mogelijke aanstekelijke rebellie vermijden door haar zogenaamde aanvoerders apart te zetten. Wij willen de strijd herinneren die deze walgelijke plek sinds het begin van binnenuit heeft gekend, en tegelijkertijd aanzetten tot een strijd tegen isolatie, als onderdeel van een meer globale strijd tegen de gevangenis en verschillende vormen van onderdrukking en vrijheidsberoving. Een strijd die zich niet beperkt tot het vragen van versoepelingen in het regime, een strijd die niets vraagt aan een Staat die alles in het werk zet om de sociale verhoudingen van onderdrukking in stand te houden, en het vuur van de revolte te doven.
Vandaag blijft het verzet in de gevangenissen op het scherp van de snede. De drang naar vrijheid kan maar moeilijk gestopt worden. Alsmaar meer gewelddadige ontsnappingen zijn het antwoord op de verhoogde veiligheidsmaatregelen, geweld tegen cipiers beantwoordt de arrogantie van zij die zich schuilen achter van de almacht hun vakbonden. Geweld dat zich duidelijk richt tegen de onderdrukker en al bij al relatief blijft in het licht
van de dagelijkse opsluiting en de dagelijkse vernederingen.
Een kortfilm (20’) schetst de isolatiemodule in de gevangenis van Brugge, in de context van de revolte binnen en buiten de gevangenissen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 27/11/2011 by in Uncategorized.